Varkensvoer, wat je moet weten voor je varkens

Varkensvoer, wat je moet weten voor je varkens

Als veehouder weet je als geen ander hoe belangrijk het is om het juiste veevoer en varkensvoer aan je varkens te geven. Hier beneden vind je een overzicht van belangrijke varkensvoer zaken.

Voederbehoefte

Het is tegenwoordig mogelijk om voor je te laten berekenen hoeveel veevoer je precies nodig hebt voor je varkens. Dat is een rekenmodule genaamd GPS Biggen. Op basis van hoe groot je bedrijf is en hoe hard je ook wil groeien wordt er berekend hoeveel varkensvoer je in moet kopen. Best handig! Belangrijk weetje: het allerbelangrijkst voor je varkens is de voeropname op jonge leeftijd, vlak na het spenen. Dan blijven ze knallen door de opfok- en mesterijperiode heen. Een big behaalt de beste resultaten wanneer hij op 4 dagen na het spenen al goed gevuld is. En wist je dat afwijkende samenstellingen van varkensvoer of zelfs smaak tot problemen kunnen leiden bij varkens. Zorg dus dat je je ruwvoer aanpast aan de behoefte van je varkens.

Soorten varkensvoer

Voor elk varken is er wel een ander soort varkensvoer of ruwvoer. Biggetjes, zeugen, vleesvarkens, allemaal hebben ze net wat anders nodig. Gelukkig zijn er bedrijven die daarin voorzien, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de benodigdheden van je vee. Zo is het bijvoorbeeld een opie om aan biggetjes zink te geven wanneer ze geboren worden, maar je kunt er ook voor kiezen om ze een combinatie te geven van kruimel en meel. Als er ook iets niet helemaal goed gaat kun je dat altijd vragen aan de professionele veevoer leveraars.

Bijproducten

Je hebt natuurlijk ook brijvoer. Bijproducten worden in principe altijd gefermenteerd. Dat is een ingewikkeld proces waarbij een melkzuurcultuur wordt opgekweekt. Uiteindelijk leidt dat tot gefermenteerd brijvoer, wat in geïsoleerde tanks bewaard kanworden. Fermentatie zorgt ervoor dat de voedingsstoffen beter beschikbaar zijn, voor beter varkensvoer. Ook is het varkensvoer na fermentatie beter houdbaar.

Biologisch

Voor de kleinere varkenshouders, sommige in de stoppersregeling, is het fijn om biologisch te gaan. Een biologisch bedrijf hoeft echt niet aan alle huisvesting eisen te voldoen, ondanks dat mensen dat wel denken. Je hoeft je gebouwen alleen een beetje aan te passen, en je haalt meer voldoening uit je werk. Ook klanten zullen meer tevreden zijn met waar jij voor staat. Zorg wel dat je varkens het juiste varkensvoer krijgen zonder chemische troep om hierin te kunnen volstaan. Neem het echte premium varkensvoer, en je zit gebakken. Veel succes!

Reageren is niet mogelijk.