Koliek bij je paard herkennen? Zo doe je dat!

Koliek bij je paard herkennen? Zo doe je dat!

Heeft je paard last van de buik dan wordt dan wordt daar een verzamelnaam voor gebruikt. Bij acute pijn in de buik bij een paard wordt dat een koliek genoemd. Er zijn verschillende soorten oorzaken en symptomen voor een koliek bij paarden. Als je niet weet waar je deze aan kunt herkennen is het lastig om toch op tijd te zijn voor een behandeling van de koliek. Door deze blog te lezen kun je jezelf informeren over de verschillende vormen van dit vervelende probleem en hoe je deze kunt herkennen door de symptomen. Zo kun je jouw paard beschermen tegen de gevolgen van een onbehandelde koliek.

Welk soort koliek heeft mijn paard?

Je weet nu dat ‘’koliek’’ de verzamelnaam is voor acute pijnen in de buik. Het is belangrijk om te weten van welke vorm het paard last heeft. Het kan namelijk variëren van een redelijk onschuldige vorm tot een levensbedreigende situatie. Om de onduidelijkheden die je hebt voor eens en altijd uit het hoofd te krijgen zullen we de verschillende vormen van een dit probleem op een rijtje zetten. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw paard last heeft van een verstoppingskoliek dit kan komen door het vastzitten van bijvoorbeeld wormen kan dit ontstaan. Daarnaast heb je ook een zandkoliek, een kramp en een gaskoliek. Zodra je merkt dat je paard een of meer  symptomen vertoont dan is het goed om meteen een dierenarts te raadplegen. Zo voorkom je dat je paard te lang met de vreselijke pijn blijft zitten.

Wat zijn de symptomen bij paarden met een koliek?

Dit zijn de dingen waar je goed op moet letten. Veelvoorkomend is een heel onrustig paard. Dat wilt zeggen dat het paard heel de tijd van houding verandert. Het kan dus zijn dat hij het ene moment zit en kort daarna staat. Dit zal zich vaker dan normaal herhalen. Ook komt het veel voor dat paarden gaan proberen te krabben, trappen of bijten (dit is een heel duidelijk signaal). Mocht dat zich allemaal niet voordoen dan kan het ook nog eens zo zijn dat het paard heel veel gaat zweten. Paarden met dit probleem in welke vorm dan ook blijken overmatig te gaan zweten.

Je kunt het ook voorkomen

Net als bijna alle andere problemen bij zowel mens als dier kun je ook dit probleem verhelpen. Let bijvoorbeeld goed op de versheid van eten voordat je dit aan het paard geeft. Een tweede belangrijke manier om acute buikpijn te voorkomen is door meermaals een ontwormingsplan te maken. Daarnaast is het letten op de tanden door suikerrijk eten te beperken een must. Wees alert en meld acute buikpijn altijd zo snel mogelijk bij de dierenarts.koliek

Reageren is niet mogelijk.