Het merk Buddha to Buddha voor een natuurlijke look

Het merk Buddha to Buddha voor een natuurlijke look

Buddha to Buddha: Hollandse sieraden, gemaakt in Bali

Wie kent het sieradenmerk Buddha to Buddha nu niet? Dit prachtige merk is waarschijnlijk vooral bekend om de handgemaakte zilveren armbanden en ringen met gevlochten schakels. Het leuke aan Buddha to Buddha is dat het gewoon een Nederlands merk is en dat de sieraden wereldwijd door beroemdheden gedragen worden! Zo zijn celebrities zoals Fergie, Snoop Dogg, Doutzen Kroes, Blondie, Bryan Adams, Robin van Persie en Pamela Anderson al eens gespot met een sieraad van Buddha to Buddha. Het merk wordt onder andere verkocht in landen als Frankrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Australie, Nieuw-Zeeland en Singapore.

Het ontstaan van Buddha to Buddha

Buddha to Buddha is opgericht in 1997 door de Nederlander Batul Loomans. Het idee kwam tot leven tijdens een meditatieve reis in India. Loomans raakte geïnspireerd door mindfullness en bezinning en besloot zijn gevoelens te uiten en tastbaar te maken door er een armbanden-schets van te maken. Hier werd hij zo enthousiast van dat hij een plaatselijke zilversmid opzocht, die het armbandje maakte op basis van de schets. Met dit eerste armbandje werd de basis gelegd voor Buddha to Buddha. De filosofie van dit merk heeft nog steeds een oosters tintje, want Buddha to Buddha staat voor een bewust leven vol zingeving en bezinning. De sieraden zijn een belichaming van de diepere betekenis van ons bestaan en symboliseren de vreugde in het leven. Klinkt misschien zweverig, maar dit maakt dat de sieraden van dit merk stuk voor stuk een bijzonder verhaal hebben. De sieraden worden met passie ontworpen in Amsterdam en met volle toewijding gemaakt door gewaardeerde zilversmeden in Bali.

Het ontwerpproces

Buddha to Buddha vergelijkt het gehele proces van sieraden-ontwerp tot aan de productie met het ontluiken van een mooie bloem. Het ontwerp van een nieuwe sieraad begint bij de sieradenontwerpers gevestigd in Nederland. Dit idee is als een soort zaadje die zich langzaam ontkiemt: het idee wordt uitgewerkt tot een papieren schets, die vervolgens in een ontwerpprogramma op de computer verder wordt gedetailleerd. Vervolgens wordt er op basis van deze tekeningen bekeken hoe dit sieraad in elkaar kan worden gezet door allerlei losse stukjes zilver of andersoortig materiaal samen te voegen. Deze losse onderdelen worden zorgvuldig berekend en gemeten. Tenslotte besluit een specialist of de armband, ring, ketting of oorbellen daadwerkelijk uitgevoerd kan worden en brengt hij in kaart welke stappen hiervoor nodig zullen zijn.

Handgemaakte sieraden uit Bali

Als het sierraad goedgekeurd is door de specialist, wordt het sieradenontwerp naar Bali verstuurd. Op dit Indonesische eiland werken honderden mannen en vrouwen samen aan het produceren van sieraden voor Buddha to Buddha. In Bali wordt al eeuwenlang zilver gesmeed, dus het is een logische keuze om hier de sieraden te laten maken. Elk Buddha to Buddha sieraad wordt met de hand vervaardigd en voor elk ontwerp wordt er een aparte mal gemaakt. De versieringen op het zilver, bijvoorbeeld het logo wat je op elk sieraad terugziet, wordt met de hand uitgekrast op de mal. Wanneer de mal klaar is, wordt hier gesmolten, vloeibaar zilver ingegoten. Deze methode wordt ook wel cire perdue genoemd, wat in het Frans “verloren was” betekent. Nadat het zilver is afgekoeld en gestold, worden de losse onderdelen individueel gepolijst en opgepoetst. Als laatste stap worden deze verschillende onderdelen in elkaar gezet: het idee wat als een zaadje langzaam ontkiemde aan de ontwerptafel in Amsterdam, is in Bali ontvouwen tot een mooie sieraad!

Reageren is niet mogelijk.